Domácí kompostování

Domácí kompostování je způsob, kterým si domácnost vyrábí kompost z bioodpadů produkovaných v domácnosti a na zahradě.
Materiály vhodné pro domácí kompostování tvoří více než třetinu odpadků v každé domácnosti, tzv. zelené odpadky: zbytky z kuchyně, posekaná tráva či ořezané větve, pytlíky od čaje, kávový výluh, potravinami znečištěný papír a další. Teoreticky je možné kompostovat všechny organické (rostlinné i živočišné) látky. V domácím kompostu by však neměly končit materiály, které jsou chemicky ošetřeny. Nevhodným materiálem jsou též kovy, plasty, staré léky, prach z vysavačů, sklo, textil, staré oleje, čistý papír, kosti.
Kompost můžeme založit na kterémkoliv místě zahrady. Je však nutné dodržet několik zásad: zajistit kontakt kompostu s půdou pod ním, aby k němu měly přístup půdní organismy, které pomáhají rozkladu organických materiálů. To zajistíme umístěním hrubého a vzdušného materiálu (větvičky, sláma) na dno kompostu. Kompost by neměl být vystaven přímému slunci, větru a dešti, důležité je občasné promíchání vlhkého materiálu se suchým a zeleného s hnědým, hrubší materiál je dobré nadrtit.
Kompost můžeme použít zhruba za půl roku. Je to kvalitní organo-minerální hnojivo, kterým jsou do půdy navraceny všechny cenné živiny.
Zapojením se do domácího kompostování snížíme množství bioodpadů, skleníkových plynů a ještě získáme zdarma skvělé přírodní hnojivo, které můžeme použít pro pěstování květin, zeleniny i pokojových rostlin.
Markéta Skotníková